Първи сняг след десетина дни, Добричка област готова за зимата
Първи сняг след десетина дни, Добричка област готова за зимата / Дарик Нюз - архив

 

Повече пари се очакват за зимното почистване на пътища тази година в сравнение с миналата. Държавата и общините вече са в пълна готовност - през следващата седмица се очаква застудяване, а около 22 ноември - първият сериозен снеговалеж, предава bTV.

За почистването и поддържането на републиканската пътна мрежа през зимата са отделени 60 млн. лв. Софийска община вече е готова за снега, готвят се и в другите големи градове.

54 машини, 78 км от магистрала „Хемус" и още над 14 км прилежащи пътища - това е един от участниците, с които ще се заемат от Държавното предприятие „Автомагистрали", когато падне снегът. Предприятието ще чисти от сняг и магистрала „Тракия" от София до Стара Загора.

Други 200 машини са готови да чистят 16 декара софийски улици. Снегорините ще бъдат разположени по 72 възлови точки.

Във Варна са заделили 1,4 млн. лева и 5000 тона сол. Общината, обаче, все още не се е разплатила изцяло за чистенето миналата зима.

В Пловдив и тази година ще се борят със заледяването със сол, а не с пясък, за да се избегне запрашаването. Машините се стягат, слагат им се гребла.

В Пловдив общо над 100 машини ще излязат да чистят улиците.

Нов модел на снегопочистване в Русе - там вече имат малки машини и с тях ще чистят и малките улици.

Готови за зимата са и в Добричко и Благоевградско. Кога обаче се очаква първият голям сняг - синоптиците рядко се ангажират с такава прогноза, но със сигурност в края на другата седмица ни чака застудяване. Температурите ще паднат с около 8-10 градуса.