Първа роля за Димитър Енчев на родна сцена - в Убий досадника
Първа роля за Димитър Енчев на родна сцена - в Убий досадника / Дарик Добрич
Първа роля за Димитър Енчев на родна сцена - в "Убий досадника"
53233
Първа роля за Димитър Енчев на родна сцена - в "Убий досадника"
  • Първа роля за Димитър Енчев на родна сцена - в "Убий досадника"

Премиера на постановката "Убий досадника" ще се състои на 16 май от 19.00 ч. в добричкия драматичен театър "Йордан Йовков". Представлението ще се играе на голяма сцена. Режисьор е Цветан Даскалов, сценограф Виолета Радкова, участват актьорите Димитър Енчев, Красимир Демиров, Пламен Маринов, Татяна Христова, Владимир Трендафилов, Мирослав Петров.

Пиесата е по комедията "Досадникът" от популярния френски драматург и сценарист Франсис Вебер, роден през 1937 г. близо до Париж. Тя е играна само веднъж досега в България - в Сатиричния театър в столицата. Първоначално сюжетът е създаден (1973) за френското кино, във филма играят Нино Вентура и Жак Бреел, разказа за Дарик режисьорът Цветан Даскалов. Холивуд също е интерпретирал историята - във филма "Бъди Бъди" с Джак Лемън и Лотар Матау.

В спектакъла за първи път на родна сцена ще се качи 25-годишният актьор Димитър Енчев, който преди две години е завършил НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в София. Той вече е назначен на щат в добричкия театър. За избора на по-трудния и заобиколен път на твореца смята, че така е правилно. "Исках да попадна сред трупа, защото това е важно и се чувствам чудесно", каза Енчев в студиото на Дарик. Мечтата му е да пробие в своето поприще, но не чрез бърза слава на телевизионния екран, а с важни роли в театъра и киното. "Българите имат нужда от истински неща", казва младият актьор и мечтае някой ден отново да види опашки от зрители пред салоните - за български представления или филми.

Енчев е свирил 12 години на кларинет, завършил е СОУ "Св. Кл. Охридски" в Добрич, в НАТФИЗ е бил в класа на доц. Веселин Ранков. Участва в представления на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" в София, където го е гледал и режисьорът Цветан Даскалов, преди да го покани за участие в "Убий досадника". "Исках да бъде нормално изглеждащ и симпатичен човек", каза той и добави, че новото представление на добричкия театър може да се определи като трагикомедия. То показва как може хаосът да надделее над тези, които имат планове и цел, сподели Даскалов.

Чуйте част от разговора с Цветан Даскалов и Димитър Енчев в аудиото.