д-р Стелиян Щерев
д-р Стелиян Щерев / Дарик Добрич
Трябва ли да се повиши потребителската такса?
Сред общопрактикуващите лекари има недоволство, но протести засега няма да има. “Изчакваме нещата да се решат на масата за преговори преди подписването на новия рамков договор, който влиза в сила от 1 април. Протестите са краен вариант, но сме готови на такива”, заяви пред Дарик д-р Стелиян Щерев - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Добрич.

Личните лекари искат за доболничната помощ да бъдат заделяни повече пари, за да се извършва качествена профилактика. Недоволство има и заради неизплатени суми за разликите от потребителски такси. Джи-питата искат и повишаване на размера на потребителската такса.

Над 50 лични лекари излязоха на протест в Добрич

“Преди няколко години приехме пенсионерите да плащат 1 лев такса, а държавата да ни доплаща разликата до пълния размер на таксата от 2.90 лв., която плащат работещите. Тези суми не ни бяха плащани от август м.г. Преди две седмици получихме парите за септември, октомври и ноември. В момента пак има забавяне”, обясни д-р Щерев.

"Въведено е и изискване джипитата да правят отчети на тази потребителска такса, което е поредната административна тежест върху нас", посочи още д-р Щерев.

Трябва ли да се повиши потребителската такса, която сега е 2.90 лв.? Размерът й е такъв, откакто минималната работна заплата стана 290 лева. Тогава правителството обяви, че таксата няма да се повишава повече, колкото и да се качва минималната заплата. Общопрактикуващите лекари искат обаче по-голяма такса.

“Това го коментираме с колегите, но ние сума не можем да определим. Трябва да има някакво увеличение и то да е разумно, да е поносимо за пациентите и да е достатъчно мотивиращо за лекаря”, коментира д-р Щерев.

Минималната работна заплата от 1 януари т.г. е 510 лева. “Повишение на таксата до 5.10 лв е малко стряскащо и за някои хора може би ще бъде голямо. Но помислете - колко струва кутия цигари”, каза лекарят.

Джипитата искат и промени при освободените от такса пациенти. Това са социално слабите,  безработните, децата, хората с увреждания. “Предлагаме институцията, която освобождава от такса  - община, ТЕЛК, Социални грижи или др., да ни заплащат  таксата от бюджета, който имат. Другият вариант е пациентът да плати при нас, да отиде с касовата бележка в съответната институция и да си получи парите”, обясни д-р Щерев. Така самите институции ще имат интерес да не допускат злоупотреба с медицински дейности.