Д-р Трифон Йорданов
Д-р Трифон Йорданов / Дарик Добрич
Повишението на основните заплати в лечебното заведение от 1 януари ще бъде с минимум 15%
Основният проблем в МБАЛ-Добрич е липсата на кадри. Лечебното заведение изпитва недостиг от поне 15 лекари – основно в отделенията по неонатология, кардиология и хирургия, заяви пред Дарик изп.директор на болницата д-р Трифон Йорданов. Още по-крещяща е нуждата от медицински сестри – не достигат между 40 и 50.

В същото време шестима току що завършили лекари и две медицински сестри са започнали отскоро работа в здравното заведение. Петима лекари пък пътуват от Варна, за да преглеждат в МБАЛ-Добрич.

От 1 януари основните работни заплати на лекарите и специалистите по здравни грижи ще бъдат повишени с минимум 15%, съобщи д-р Йорданов, като подчерта, че всъщност здравните работници заслужават много повече.

Медицинските сестри от МБАЛ Добрич се присъединяват към националния протест на КНСБ

„Солидарни сме с исканията на медицинските сестри,  тъй като възнагражденията не отговарят на това, което те дават. Основните заплати на специалистите по здравни грижи в нашата болница са 500 лева – смешна сума за основна заплата. Но трябва да се отбележи, че в края на месеца се получава и допълнително материално стимулиране – т.н. пътеки. Някои отделения си позволяват да дадат допълнително и до половин заплата. Освен това нямаме забавени заплати”, коментира д-р Йорданов.

В Добрич медицински сестри излязоха на протест, искат вдигане на възнагражденията

По думите му болницата работи оптимално и стои икономически стабилно, като се спазва стриктна финансова дисциплина. Не е влошено качеството на болничната помощ, въпреки някои извънредни ситуации.

Преди 20 дни е аварирал скенерът и за ремонта са били дадени 37 хил.лв. от бюджета на болницата. В момента апаратът работи. Наложително е обаче той да бъде подменен с нов, тъй като е голямо натоварването, с което работи. Д-р Йорданов припомни, че  миналата година министерството отпусна целеви средства – 300 000 лева,  но те се оказаха недостатъчни за нов скенер. Парите са върнати на министерството по време на служебния кабинет с уговорката, че сумата ще бъде допълнена, за да се купи нов апарат. Оттогава насам обаче няма развитие по въпроса.

В продължение на месец МБАЛ-Добрич имаше и проблеми с водоподаването. След разговори с новия шеф на ВиК проблемът е решен и от 10 дни болницата ползва вода с необходимото налягане.

Д-р Трифон Йорданов припомни още, че МБАЛ-Добрич получи неотдавна нов качествен ехограф за детското отделение и неонатологията. Частично е платена нова камина за разтваряне на онкологични препарати, предстои да се достави ехоргафски апарат за акушеро-гинекологичното отделение.

През следващата седмица започва основен ремонт  в инфекциозното отделение на болницата. Този ремонт ще се подпомогне чрез дарение от 15 хил.лева от добричката фирма „Веселина Трейд”. Завършено е реновирането на детското отделение и според д-р Йорданов  малко болници имат такова.