Протест на медицински сестри
Протест на медицински сестри / Дарик Добрич

Медицинските сестри от Многопрофилната болница в Добрич и Центъра за спешна медицинска помощ излязоха на протест. Той е организиран от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи и е в подкрепа на националното шествие на КНСБ, което се провежда днес в столицата.

Медицинските сестри имат няколко искания, но най-важното е за вдигане на възнагражденията им. Сега основната заплата в професията е около 500 лева, което е непримамливо за професионалистите. По тази причина се наблюдава голям отлив при персонала.

Средната възраст на сестрите в добричката болница е 53 години, има много свободни места, някои отделения нямат достатъчно сестри и другите работят извънредно, за да обезпечат 24-часовите грижи за пациентите, разказаха пред Дарик протестиращи.


Протест на медицински сестри
Дарик Добрич


Масово заминават за чужбина не само младите, завършили скоро медицинско образование, но и работещи в бранша с дълъг стаж, споделиха още от добричката болница. Други техни колеги пък, преминават в сферата на образованието – в детски ясли, градини и в училища, където няма непрекъснат режим на труд, 365 дни в годината.

Медицинските сестри искат стартово заплащане от три минимални заплати. Сред другите им препоръки към системата и здравното министерство са промени в статута на болниците в страната, които масово са търговски дружества. Те заявиха, че ако не бъдат чути желанията им за достойно заплащане, са готови и на ефективни действия на протест, като подчертаха, че само един час без техните грижи е достатъчен, за да се усети веднага в болниците и да докаже колко важен е трудът им.