Над 50 лични лекари излязоха на протест в Добрич
Над 50 лични лекари излязоха на протест в Добрич / DarikNews.bg, Добрич

Над 50 общопрактикуващи лекари се събраха на митинг пред ДКЦ-1 в Добрич в знак на протест срещу цялостната политика, провеждана в областта на здравеопазването.

Кабинетите на семейните лекари са затворени днес. На вратите им е поставена информация за протеста и призив към пациентите "Подкрепете ни сега, за да ни има и утре". Нуждаещите се от спешна и неотложна помощ пациенти днес се приемат в два дежурни кабинета.

Пациентска организация определи политиката на Москов като експеримент

Ефективните протестни действия ще продължат и в следващите два дни, но вече ще бъдат едночасови - от 12.00 до 13.00 ч. Дали протестът ще продължи и след  1 април зависи от това, ще се постигне ли споразумение между съсловните организации на лекарите и здравното министерство, обясни председателят на Регионалната  лекарска колегия д-р Галя Василева.

"Още не са ни предоставили анекса към Националния рамков договор от 2015 г., той беше подписан едностранно, сега ще мине през държавен вестник, ще се обнародва и едва тогава ние ще имаме шанса да се запознаем с него", посочи Василева, която също работи като семеен лекар.

Тя се обърна към колегите си с думите: "Радвам се, че сме тук заедно и че общопрактикуващите лекари изнасят целия протест на гърба си, защото ние протестираме ефективно. Днес затворихме нашите кабинети, за да разберат управляващите, че не желаем и няма да работим при техните условия".

Василева подчерта, че семейните лекари имат подкрепата на колегите си от болниците. "Всички заедно сме недоволни от системата, която не е регулирана по правилния начин", каза тя.

Икономиите на средства в здравеопазването водят до икономия на здраве, заяви на митинга д-р Стелиян Щерев, председател на областното сдружение на семейните лекари.

"Наложените ни лимити ще доведат до невъзможност да се лекуват хората по нормален начин и до усложняване на хроничните заболявания", коментира Щерев.

Касата се договори за парите за здраве, ще спрат ли лекарските протести?

По думите му страната ни е останала много назад от нормалните европейски стандарти за финансиране на първичната медицинска помощ. "Не може в страна, която има здравно-осигурителна система бюджетът за първична медицинска помощ да бъде 5-6% от общия бюджет, нормалното е три пъти повече - между 18-20 %", посочи той.

В работата ни е наложена свръхбумащина, която пречи да извършваме основната си дейност - лечението на пациентите, коментираха още протестиращите. Сред тях беше и общинският съветник от РБ д-р Явор Милушев. "Ние сме служители на здравната система и на пациентите, но в момента с много поднормативни актове и наредби ни се пречи да си вършим работата, така както сме доказали, че можем", коментира той.

На въпрос не смята ли, че политиката в здравеопазването се задава от министъра, който е от неговата партийна формация, той отговори: "Малко ми е неудобно, че е от нашата коалиция".

Новини от Добрич