/ Thinkstockphotos
Разследването на прокуратурата срещу фирмата, ударила НАП, показало, че агенцията не е единствената атакувана институция. До момента били събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма за интернет услуги и от други места, казват от прокуратурата, но заради разследването от държавното обвинение на този етап отказват да разкрият имената на институциите и дружествата.
 
Близо 200 българи в риск след кибератаката в НАП

Той заяви, че в понеделник на 20-годишния Кристиян Бойков ще бъде повдигнато обвинение за тероризъм чрез извършване на компютърно престъпление, каквото вече имат търговският директор на компанията и собственикът й Иван Тодоров.

Задържаха търговския директор на фирмата, в която работи Кристиян Бойков


На тримата са наложени забрани да напускат страната. Има голяма вероятност Тодоров, който е извън България, да бъде обявен  за международно издирване. "Решението ще вземат наблюдаващите прокурори, каза още Гешев.
 
Временна комисия ще проучва хакерската атака в НАП

Търговският директор и собственикът на „Тад Груп” са привлечени под отговорност като подбудители. По думите на Гешев всеки, който е бил служител на фирмата през последните две години, ще бъде разпитан. Зам. главният прокурор потвърди, че всички служители са подали молби за напускане.
 
Адвокат на Кристиян: Възможно е данните да са записани на компютъра, след като е бил иззет (ВИДЕО)

"Имаме основателни съмнения, които ще проверим, че това е едно целенасочено действие спрямо държавата, ще проверим дали тези лица не са получили някакво възнаграждение, затова сме възложили данъчни ревизии", добави Иван Гешев. 

Гешев съобщи още, че над 500 000 имейл адреса със съответните пароли на българска пощенска платформа са установени в иззетите от "Тад Груп" компютри. Обвинителят уточни, че разкритието е станало в рамките на днешния ден, без да посочва коя е платформата.