/ Снимка: БГНЕС
Имаме основания да считаме, че Кристиян Бойков не е сам – има поръчител, има и изпълнител, каза главният прокурор Сотир Цацаров относно хакерската атака срещу НАП.

„Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето, което е обвинено до настоящия момент – Кристиян Бойков, е единственият извършител на компютърно престъпление, вече имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам“, коментира Цацаров пред журналисти след среща в НС с народни представители .

Кристиян Бойков, който бе обвинен за хакерската атака срещу НАП, с първо изявление (ВИДЕО)

По думите му атаката може да се тълкува по всякакъв начин. „Тя може да се тълкува като политическа, бизнес-корпоративна, зависи от базата данни, с които разполагате, от базата данни, които са добити нелегално, и от целите, за които се използват. Ние разполагаме с доказателства, въпреки очакванията, че компютърът няма да може да бъде декриптиран, че 3 дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях“, поясни главният прокурор. Според него част от откритите бази данни са изтеглени с търговски цели.

Обвиненият за атаката срещу НАП търсил данни за Борисов, Цацаров и Пеевски

Той каза още, че Бойков е автор на имейлите, които са изпратени по медиите. „Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим за съпричастност на други лица“, заяви той.

„Не можем да считаме, че само със задържане ще решим проблема. С помощта на ГДБОП ще успеем да съберем доказателства”, подчерта Цацаров.

ГДБОП влезе във фирмата, в която работи Кристиян Бойков

С разрешение на съда се извършва претърсване в офиса на фирмата, в която работи Кристиян Бойков, обяви още главният прокурор.

Иван Гешев е първото предложение за нов главен прокурор

За номинацията на заместника му Иван Гешев за главен прокурор, Сотир Цацаров коментира, че той е подкрепил тази кандидатура, защото мисли, че това е верният избор и правилното решение, за да продължат тези действия на прокуратурата, които се виждат в последните години.
БГНЕС, БТА, Фокус