Представят Каталог на добрите практики в местната система за почтеност“
Представят Каталог на добрите практики в местната система за почтеност“ / netinfo

Асоциация „Прозрачност без граници“, българското представителство на международната организация за борба с корупцията Transparency International, ще представи в Добрич „Каталог на добрите практики в местната система за почтеност“.  Срещата се провежда със съдействието на Община Добрич и кмета Йордан Йорданов на 15 юли, от 11 часа в голямата заседателна зала в сградата на Общината. Поканени са представители на администрацията, Общински съвет, бизнеса, граждански организации, медии.

Каталогът на добрите практики събира ценен опит от наблюдението, което извършва Асоциацията и нейни партньори във всички 28 областни града в страната. То се провежда по проект „Индекс на местната система на почтеност" и се реализира в рамките на три години със съдействието на Фондация „Америка за България". През първата година на инициативата са направени проучвания и оценки на 9 институции, организации и субекти - кмет и администрация, Общински съвет, бизнес, граждански организации, медии, съдилища, полиция, политически партии. Всички те са оценявани за капацитета и ролята им в усещането за почтеност и липса на корупция в съответния град, за техните прозрачност, отчетност и почтеност. Оценките са правени по разработена от Асоциацията унифицирана система, на база факти, документи, интервюта, наличие на данни в интернет и медии.

По време на срещата в Добрич, експерти от Асоциацията ще разкажат какво представлява индексът на почтеност, къде е Добрич измежду всички областни центрове, какви добри практики може да ползват местните власти и организации в работата си. Предвидена е дискусия.