Предлагат законодателни мерки за насърчаване на доброволчеството
Предлагат законодателни мерки за насърчаване на доброволчеството / Дарик Добрич

„Да се даде възможност на всеки дългосрочен доброволец, при кандидатстване във ВУЗ по специалности в социалната сфера, да ползва преференции пред останалите кандидати” – такова предложение ще изпратят до председателя на Народното събрание и парламентарните комисии по правни въпроси, по образование и наука, по социална политика, по бюджет и финанси, по култура и гражданско общество, участниците в областна среща, посветена на доброволчеството. „Това е добра практика в много други европейски страни и може да бъде начин за мотивация на младите хора в България”, заяви зам.областният управител д-р Катя Ганова, домакин на срещата.

„Доброволчеството е изява на свободна добра воля, но то трябва да бъде признание и статут", подчерта зам. областният управител. "Приемането на закон ще очертае правната рамка на доброволческата дейност, ще попълни съществуващите законови празноти и ще създаде правна сигурност за доброволците и организациите, използващи доброволци. Искрено се надяваме, че в най-скоро време Законът за доброволчеството ще бъде факт.”- каза още д-р Ганова.

Предлагат законодателни мерки за насърчаване на доброволчеството
netinfo

 

Темата на областната среща бе „Шанс за хората в неравностойно положение”. В нея се включиха членове на БЧК, неправителствената организация К7, „Ръка за помощ”, на регионална дирекция „Социално подпомагане”, както и младежи от неправителствени организации в цялата област. Участниците  презентираха  дейността си и социалните услуги на територията на област Добрич. Форумът се проведе в Седмицата на доброволчеството за България, в годината, обявена от  Европейския парламент за Година на доброволчеството.