/ iStock/Getty Images
За новата учебна година шест детски градини в Добрич ще бъдат преобразувани в три заради намаляване на децата в предучилищна възраст.

Предложението на кмета Йордан Йорданов за преструктурирането ще бъде обсъдено на предстоящото заседание на Общинския съвет на 29 юни.

Първото класиране през май за прием на децата в детските градини показва, че най-вероятно ще се стигне до редуциране на групите, посочва Йорданов в доклад до Общинския съвет като коментира, че това би довело до недостиг на средства за издръжка на децата, за поддържане на материално-техническата база и за разходи за персонала.

Кметът уверява, че сливането на детските заведения е само административна промяна и няма да засегне желанието на родителите къде да бъдат отглеждани техните деца. С предприетата мярка ще бъде оптимизирана числеността на персонала чрез закриване на свободните щатове за длъжността "директор" и пренасочване на учители и помощник възпитатели в други предучилищни институции в общината.

Заради намаляване на раждаемостта и продължаващата миграция община Добрич за втори път през последните няколко години пристъпва към преструктуриране на детските градини.

След сливането през 2017-а на шест детски заведения в три сега в Добрич има 14 детски градини.

 
БТА