Шест общински детски градини в Добрич се обединяват в три, решиха общинските съветници
Шест общински детски градини в Добрич се обединяват в три, решиха общинските съветници / Дарик Добрич
Шест детски ясли също се обединяват в три, решиха общинските съветници
Шест общински детски градини в Добрич ще бъдат преобразувани чрез сливани в три, решиха на днешното си заседание общинските съветници. Предложението, направено от зам.-кмета на общината д-р Емилия Баева, предизвика бурни дебати в пленарната зала, но в крайна сметка съветниците се обединиха около докладната, подкрепена единодушно и от членовете на постоянната комисия „Наука и образование”. Сливането засяга ДГ №27 „Славейче” и ДГ №33 в кв.”Рилци”, ДГ№23 „Звездица” с ДГ№11 „Дъга” и ДГ№32 „Зорница” с ДГ№29 „Любимка”. По думите на зам.-кмета обединяването е чисто административно и ще оптимизира числеността на персонала в детските градини чрез закриване на свободни щатни бройки и пренасочване на персонал в други заведения.

"Косе Босе" е първата премиера за сезона в Кукления театър

В залата присъстваха учители и родители от детската градина в кв.”Рилци”, които протестираха срещу сливането. Най-голямото им притеснение бе, че в предложението на общината е заложено наличието на една смесена група в детската градина, вместо досегашните две. Категоричното настояване на протестиращите бе за запазването на двете групи в детското заведение и в подкрепа на искането си те представиха подписка с 204 подписа на живущи в кв.”Рилци”, събрани само за последните 48 часа.

В отговор д-р Баева обясни, че от 2015 година до момента в съществуващите две групи в детската градина в кв.”Рилци” средната посещаемост е била между 13 и 15 деца в група, за които се е грижел по щат персонал от 8 бройки и половина. Към настоящия момент децата са по 14 в група, информира още д-р Баева и припомни, че по Наредбата за финансиране на персонала, за да бъдат разкрити две групи, децата трябва да са най-малко 34.  

В крайна сметка двете страни се споразумяха,че в момента в който децата станат повече на брой, ще бъдат разкрити две групи в детската градина в кв.”Рилци”. Поето бе и обещание от общината, че в забавачницата  допълнително ще бъде назначен учител, а не помощник-възпитател, който да обучава пет и шестгодишните деца.

На сесията съветниците гласуваха и предложението за преобразуване чрез сливане на шест детски ясли в три. Детска ясла №4 „Щастливо детство” се слива с детска ясла №2 „Радост”, детска ясла№5 „Пролет” се обединява с детска ясла№3 „Слънчево детство” и детска ясла№6 „Първи юни” се слива с детска ясла№1 „Здраве”. В обединените детски ясли няма да има намаляване на яслените групи, а ще се оптимизира административното управление.