Предлагат да се възстанови ранният влак до Варна и да има спални вагони във влака за София
Предлагат да се възстанови ранният влак до Варна и да има спални вагони във влака за София / netinfo

 

Областният управител Желязко Желязков предлага да се възстанови движението на пътническия влак Добрич-Варна с начален час на тръгване от Добрич 06.30 ч., както и по направлението Добрич-София-Добрич да бъдат заложени два спални вагона. Тези предложения ще бъдат направени на съвещание, което ще се проведе днес в ЖП Управление Горна Оряховица, съобщават от областната управа. Желязков е информирал с писмо за исканите промени министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Мотивите на губернатора относно влака до Варна са, че той се явява единствена връзка за хората, ползващи услугите на железопътния транспорт от област Добрич по направление Южна България - Подбалкана - Северозападна България (Видин, Враца, Свищов). „Години наред този влак се е утвърдил като основен превозвач на работниците в химическите заводи в Девня и Повеляново, ТЕЦ „Варна" и Варненската индустриална зона. Влакът е с изключително голям пътникопоток през всички сезони и най-вече през зимата”, посочва Желязков.

Бързият влак до София пък представлява единствената жп връзка за населението от Добричка област със столицата. „Заради голямата отдалеченост на нашата област от София и факта, че областта се явява гранична, влакът е изключително удобен за пътуване на студенти, хора, ползващи институциите в столицата, и социално слаби граждани. По този начин категорично ще се подобри железопътното транспортно обслужване на населението от област Добрич, като промените ще имат икономически и социален ефект, убеден е областният управител. Той предлага при възможност влакът да се движи до и от гара Кардам.

На днешното съвещание в Горна Оряховица ще бъде обсъден новият график за движение на влаковете. Графикът предстои да влезе в сила от 9 декември 2012 г.