Показват съдбата на добруджанци в музейна изложба
Показват съдбата на добруджанци в музейна изложба / Валентина Добринчева, Дарик Добрич
Показват съдбата на добруджанци в музейна изложба
32864
Показват съдбата на добруджанци в музейна изложба
  • Показват съдбата на добруджанци в музейна изложба

Непознати експонати е подредил екипът на Регионален исторически музей Добрич в изложба "Граници и съдби. Добруджа 1940 г.", посветена на 70-годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България.

За първи път се показват два албума с фотографии, разказа Живко Марков от музея. Единият е на ген. Атанас Жилков, предоставен от дъщеря му Евгения през 2008 г., в който се проследява работата на Смесената българо-румънска комисия по приемане и предаване на Южна Добруджа, на която той е бил съпредседател. Вторият експонат е предоставен само за тази изложба от добричлията Галин Великов. В него може да се види снимка на стъпването на Българската армия в освободена Добруджа на 21 септември 1940 г. и ритуалното потъпкване на черен флаг - като символ на края на окупацията.

Представени са и възстановка на униформа и снаряжение на пехотинец, писалката на ген. лейтенант Георги Попов, с която той е разписал картата на новата граница между България и Румъния. В изложбата са аранжирани и носии и бит на жители на Северна и Южна Добруджа.

Посетителите ще могат да видят и оригинала на Крайовския договор и ратификационни документи, предоставен от Централния държавен архив в София.

Изложбата проследява събитията от септември 1940 до април 1941 година - влизането на българските административни власти и войски в Южна Добруджа и преселването на северно-добруджанци. Показват се снимки, вещи и документи на наши съграждани и експонати от фондовете на музеите в Добрич, Балчик, Силистра и Генерал Тошево.

Експозицията е подредена в зала "Възраждане" на Художествената галерия и ще бъде открита заедно с изложбата "Добруджа ликува" от архива Гибсън ІІ - на 24 септември от 18.00 ч.. Тя ще остане в залите на галерията в продължение на 6 месеца.

Чуйте описанието на изложбата от Живко Марков в аудиото.

Показват съдбата на добруджанци в музейна изложба
netinfo