Подменят част от ВиК мрежата в Балканци и Кардам
Подменят част от ВиК мрежата в Балканци и Кардам / Дарик Добрич, архив

Водопреносната мрежа на селата Кардам и Балканци ще бъде подменена, съобщават от Община Генерал Тошево. В ремонтите ще бъдат инвестирани общо 46 000 лева от капиталовата програма - 25 000 от които за Кардам и 21 000 - за Балканци. Ремонтът е провокиран от инициативен комитет от жители на селата, който е организирал подписка с искане за подмяна на инсталацията, заради честите аварии и ниското налягане на водата в районите.

Направена е ВиК експертиза, която е потвърдила необходимостта от подмяна на част от водоснабдяващите съоръжения, допълват от общината. Гласуваните суми вече са преведени на ВиК оператора и дейностите в Балканци са пред приключване. В Кардам се очаква до края на летния сезон мероприятията по рехабилитация на техническата инфраструктура също да завършат.

През 2013 година проектът за воден цикъл на Генерал Тошево бе гласуван от Общински съвет, след което получи одобрение от Управляващия орган на ОП „Околна среда" за програмен период 2007 - 2013 г. Проектът обаче не получи финансиране и очакванията са нужните близо 15 млн.лева да бъдат осигурени през новия програмен период 2014 - 2020 г.