Пишат областна стратегия за пътна безопасност
Пишат областна стратегия за пътна безопасност / Дарик Добрич
Пишат областна стратегия за пътна безопасност
50939
Пишат областна стратегия за пътна безопасност
  • Пишат областна стратегия за пътна безопасност

В Добрич заработи Областна комисия за безопасност на движението по пътищата. Тя е създадена със заповед на областния управител от 23 февруари и според препоръките на национална стратегия за пътна безопасност, тъй като годините между 2011 и 2020-а са обявени за десетилетие за действия в тази посока. В комисията са представени общините в региона, както и организации и служби, имащи отношение към темата.

Комисията проведе своето пъво заседание днес. Областната стратегия за пътна безопасност трябва да е готова до края на месеца. Необходимо е да се работи по три фактора - повишаване на културата на участниците в движението, безопасността на инфраструктурата и автомобилния парк, както и нивото на долекарска помощ. Целта на националната стратегия е намаляване на броя на убитите на пътя с 50% и на тежко ранените - с 20%.

Присъстващите на заседанието в Областна администрация Добрич представители на общини и служби се обединиха около нуждата от финансиране на мерките, които ще бъдат предложени, изказвайки предположение, че ако няма средства, всички идеи ще останат на думи. Сред възгледите за подобряване на пътната безопасност в Добричко, споделени на срещата, са създаване на зелена вълна на светофарите, за да не се образуват задръствания; изграждане на обходни пътища в някои населени места - такъв е спешно необходим в Генерал Тошево, както и в селата Батово и Кранево; поставяне на странични линии освен осова на вертикалната маркировка по пътищата, както и на повече камери; заменяне на съществуващи кръстовища с лоша видимост с кръгово движение; отпускане на средства за извънкласни форми за движение по пътищата, поради недостатъчния брой часове, които в горния курс на обучение са само 6 годишно.
Поставен бе и въпросът за полезността на т.нар. "легнали полицаи". Според мнозина от специалистите те забавят движението, но не спомагат за безопасността. Основен техен проблем е, че се поставят от общините и не се спазват задължителните им параметри - 6 см височина, 60 см ширина и отвори за вода, посочи шефът на Областно пътно управление Иван Светославов. Всички, които не отговарят на нормите, рушат автомобилите и водят до повреди в пътната настилка.

Всички общини и ведомства, включени в комисията, ще работят върху своите препоръки за областната стратегия за пътна безопасност. Те ще ги предоставят в Областна администрация Добрич до 16 март, когато ще се проведе втората среща на специалистите - за обсъждане на предложеното. Стратегията на Добричка област трябва да бъде готова до 27 март, когато ще се състои и приемането й на местно ниво.

Чуйте в прикачения файл какво каза на заседанието шефът на ОПУ Иван Светославов.