Откриха торса на богинята Кибела в центъра на Балчик
Откриха торса на богинята Кибела в центъра на Балчик / netinfo

Част от антична статуя на богинята Кибела бе открита в сряда в центъра на Балчик на мястото, където строители изровиха древен мраморен къс. Каменната фигура е без глава, в ръката си богинята държи барабан.

На 23 април строители се натъкнаха на антиките по време на изкопни работи за хотелски комплекс. Уведомени бяха историческите музеи в Балчик и Варна и започнаха разкопки.

Археолозите извадиха от изкопа няколко големи мраморни парчета със стилизирани глави на бик, две колони с антични надписи от римската и гръцката епоха и части от керамика. Написаното все още не е разчетено напълно, но вече е ясно, че старините се отнасят към античността, когато на това място е имало цветущ античен град. По-точна датировка ще бъде определена след подробното изучаване на находките.

Строителните работи на хотела са спрени. Уведомени са Националният институт по паметници на културата и Археологическият институт с музеи, откъдето ще се търси съдействие за провеждане на аварийни археологически разкопки. Желанието е да не се бави строежът на хотела. Обектът се охранява денонощно от полицията.

Историците смятат, че откритите в Балчик древни предмети не са нещо необичайно. Досега там са намерени малко подобни находки, защото в Белия град не се строи толкова усилено, колкото във Варна и други градове.