Отчисленията за депониране на тон отпадък ще растат плавно, обяви екоминистърът Искра Михайлова
Отчисленията за депониране на тон отпадък ще растат плавно, обяви екоминистърът Искра Михайлова / Sofia Photo Agency, архив

Размерът на отчисленията за депониране на отпадъци ще расте плавно, а не както се очакваше от 15 лева за тон тази година на 35 лева за 2014 година. Това съобщи пред кметовете по време на годишната среща на местните власти в „Албена”министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

НСОРБ настояваше сегашната такса да бъде замразена. Според министъра обаче това няма как да стане, тъй като страната ни отдавна е приела предложената от ЕК пътна карта за управление на отпадъците, според която размерът на отчисленията за тон депониран отпадък към 2015 година трябва да е 35 евро. „Според мен това е неприложимо, нереалистично и не съответства на ситуацията с управлението на отпадъците в страната”, коментира министър Михайлова. Тя отбеляза обаче, че размерът на отчисленията трябва да расте плавно, защото ако се замрази тази година през следващите ще се наложи да се увеличава скокообразно, което също ще бъде непосилно за общините.

Михайлова подчерта, че трябва да се работи за намаляване на обема на депонираните отпадъци и обяви, че в тази посока се разработва пакет от стимули за местните власти. Предвижда се те да могат да използват средствата, натрупани по сметките на Регионалните инспекции по околна среда за изграждане на системи за разделно събиране на отпадъци, за компостиране и рециклиране. Целта е депонираният отпадък да намалее и тогава последователно през годините размерът на отчисленията да се увеличава без това да бъде непосилно за общините.

В момента в министерството се подготвя наредба, която ще определи таксата за 2014 година и документът ще бъде предоставен на НСОРБ, за да даде  своето становище, каза още министър Михайлова. Идеята е наредбата да бъде готова до началото на ноември.

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – ПУДОС ще задели 50 милиона за следващата година, които ще бъдат насочени за довършване на спрени през 2009 година малки водоснабдителни обекти, съобщи още Михайлова. „Ако финасовата 2014 година ни позволи да разполагаме с по-голям ресурс ще се върнем и към спрените канализационни обекти, за да ги довършим”, посочи министърът.