Отбелязваме Световния ден на физическата активност
Отбелязваме Световния ден на физическата активност / stigabe.com

През 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея 10-и май е обявен за Световен ден на физическата активност, с мото “Движението – това е здраве”, пипомнят от регионалната здравна инспекция в Добрич. По този повод през месец май, съвместно с общините в региона са организирани различни спортни игри, разходки на открито и други здравно-образователни инициативи с ученици в областта, както и с децата от детските заведения в Добрич.

Във връзка със Световния ден за физическа активност ежегодно се организира  кампания, подкрепена от Министерството на здравеопазването, която цели чрез спорт и движение да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация, посочват от РЗИ.

Заседналият начин на живот увеличава до два пъти риска от хронични неинфекциозни болести, като сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет, остеопороза. Рискът от развитие на рак на гърдата нараства с 30%, а за рак на дебелото черво с 40 до 50%.

Недостатъчната физическа активност има значителни последици за общественото здраве.
Според СЗО хиподинамията обуславя 10-15% от общата смъртност в Европейския регион или един милион смъртни случаи годишно. Тя е причина и за 8 до 10 години по-кратка продължителност на живота в добро здраве и за рязкото нарастване на затлъстяването сред населението на Европа. Вследствие на заболявания, свързани със заседналия начин на живот, се отчитат годишни финансови загуби от 910 млн. евро на 10 млн. души население.