Отбелязваме Световния ден без тютюнев дим
Отбелязваме Световния ден без тютюнев дим / Sofia Photo Agency - архив

Световният ден без тютюнев дим отбелязваме на 31 май. Страните членки на Световната здравна организация (СЗО) създават Световния ден без тютюн през 1987 г., за да привлекат вниманието на света върху тютюневата пандемия и предотвратимите болести и смърт, които тя причинява. През 1988 г. е била приета Резолюция, призоваваща за отбелязване на Световен ден без тютюн, всяка година, на 31 май.

Тази година Денят се отбелязва под мотото „Повишаване на данъците върху тютюневите изделия”. СЗО призовава страните за изпълнение на данъчни и ценови политики спрямо тютюневите изделия, което ще помогне за намаляване нивото на потребление на тютюна. Данни на СЗО от проведени изследвания показват, че увеличението на данъците е особено ефективна мярка за намаляване нивата на употребата на тютюн сред групите с по-ниски доходи, както и за предотвратяване пропушването сред младите хора. С увеличаване на данъците върху тютюневите изделия намалява нивото на потребление на тютюн средно с 10%, като в страните с високи доходи намалението е с 4%, а в страните с ниски и средни доходи до 8%.

В България акцизът върху цигарите е увеличаван четири пъти, като е нараснал от 19,17 евро на 1000 къса цигари през 2004 г. – на 75,67 евро за 2010 г. Цената на една опаковка е нараснала с повече от 1,5 лв., което е довело до намаляване потреблението на тютюневи изделия. Броят цигари средно месечно на едно лице от домакинствата от 77,2 през 2005 г. е намалял до 51,1 броя през 2010 г.

Целите на кампанията, които СЗО поставя през 2014 г. са правителствата да предприемат политики за повишаване на данъците върху тютюневите изделия до нива за намаляване употребата на тютюн, както и гражданските организации да насърчават правителствата да увеличат данъците върху тютюневите изделия до нива, които да помогнат за намаляване потреблението на тютюн.

От РЗИ – Добрич предлагат безплатна подкрепа с лични консултации, напътствия, съвети и окуражаване за отказ от тютюнопушене. Консултации се извършват в РЗИ гр. Добрич, ул. „Кирил и Методий” № 57,Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене”. Телефон за контакт: 058/655514 В кабинета всички желаещи пасивни и активни пушачи, могат да измерят съдържанието на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в издишан въздух с апарат Smoker lyzer.