Тутракан
Тутракан / razhodka.com
Днес от Тутракан започва 33-ят национален поход "По стъпките на четата на Таньо Войвода" , организиран от Културно просветно дружество „Родно Лудогорие”. Откриването на похода стартира в  8.00 часа в Тутракан пред паметника на Войводота от Сливен, прочул се с похода си в Добруджа и Лудогорието, а финалът е в местността “Керчан баир” край  Попово на 2 юни.  

Походът  е под патронажа на президента на Република България Румен Радев и е част от националния календар на МОН. Осъществява се с помощта на общините и музеите на градовете Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово.В похода като научни консултанти участват акад. Георги Марков и проф. Христо Матанов. В част от мероприятията ще се включи и Теодосий Спасов със своята оркестрантска група.

Походната колона се състои от 450 ученици от цялата страна. По традиция Областният управител на Силистра посреща похода в Тутракан и председателства комисията в първия от многобройните прегледи на маршовата и строева песен, провеждан в крайдунавския град. Той е предшестван от поклонения пред няколко паметника край река Дунав.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунава и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово, където на 2 юни походът трябва да завърши. След гибелта на войводата четата е разбита.