/ БГНЕС, архив
Миграциите са от село в град, в чужбина най-предпочитани са Германия, Англия и Испания
Близо 3000 от жителите на област Добрич са сменили местоживеенето си с друго населено място в рамките на страната през 2017 г., информират от Териториалното статистическо бюро. Половината от тях са се преселили в населено място от областта.
 
В границите на региона, най-голямо териториално движение има по направлението „село - град“, отчитат още статистиците. По-малки по брой и относителен дял са миграционните потоци по направленията „град - село“, „село - село“ и „град - град“.  При преселванията в рамките на областта най-голям е броят и относителният дял на изселените и заселените от и в община Добрич - град.

Общият брой на изселените, които са напуснали областта, преселвайки се в други области на страната е 1 452. От тях 616 са избрали за ново местоживеене област Варна. Както в предходни години, така и през 2017 г. област Варна, заедно с област София, са с най-големи относителни дялове в миграционния поток, насочен извън област Добрич.

Сред всички жители на област Добрич, сменили своето местоживеене през 2017 г., с най-голям относителен дял са тези, във възрастовата група 20 - 29 години, следвани от лицата от 30 до 39 години.  
 
В област Добрич броят на заселените през миналата година е 3 063 души, а броят на изселените - 3 799. През 2017 г. лицата, които са заявили промяна на своя настоящ адрес от област Добрич в чужбина, са 883.

Най-желани дестинации за емиграция от жителите на област Добрич са Германия, Великобритания и Испания. За същия период  в област Добрич са се завърнали да живеят общо 506 български граждани от чужбина, както и чужденци, получили разрешение за постоянно пребиваване на територията на областта.