Очаква се нов спад на изкупната цена на млякото
Очаква се нов спад на изкупната цена на млякото / DarikNews.bg, архив

Негативната тенденция на срив на изкупните цени на млякото продължава вече повече от две години. Сега се очаква нов спад с 3-4 стотинки, заяви пред  Дарик зам.-председателят на Регионалната асоциация на млекопроизводителите Ангел Йонов.

В момента в региона най-високата цена, на която се изкупува млякото, е 58-60 ст. за литър при 62-64 ст. доскоро. Става въпрос обаче за няколкото по-големи ферми, които произвеждат много качествено мляко. Производителите „средна ръка” продават за около 50 ст./литър, а някои и за 45 ст. литъра. По думите на Йонов фермерите били уведомени от млекопреработвателите, че цената ще падне с още 3-4 ст.

Според него цена от 45 ст. е убийствена за фермерите. По данни на икономисти себестойността на млякото е 66 стотинки за литър. „Така че повече от две години млякото се изкупува под себестойността. Преди този период изкупната цена не е падала под 70 ст.,  даже е стигала до над 80 ст. при големите ферми”, добави Йонов.

Той сподели, че непрекъснато му се обаждат фермери, които изразяват желание да се организират протести. Те искат стабилизация на изкупната цена, каквато е нужна при  продължаващата тенденция за спад в млечното говедовъдство. Настоява се за праг, под който да не може да се изкупува мляко.

Според Йонов много от фермерите са пред фалит, защото преди време са влагали средства, за да приведат стопанствата към европейските изисквания. Тогава производителите са теглили кредити, но разчетите им са били за 70 ст. изкупна цена, а не за сегашната.

Димитър Шопов е един от големите производители в региона и председател на регионалната асоциация. В момента той продава за 60ст./литър и очаква всеки момент да получи оферта за нова, по-ниска цена. „При цена 63 ст. нямам никаква печалба, при 60 ст. съм на загуба, компенсирам със земеделие”, казва той. Според него нормалната цена е около 70 ст., за да остава минимална печалба. От колегите си в Сливен Шопов имал информация, че и там изкупната цена ще падне.

„Не сме говорили за протести, но ако цените продължат да падат, нещо трябва да се предприеме. Проблемът не е само при преработвателите. Големите търговски вериги също влияят на изкупните цени. Те бавят плащанията на преработвателите и им извиват ръцете. Правят голям внос и изкупуват от нашите фермери на ниски цени”, заяви фермерът. Той и колегите му биха настоявали да се спре вкарването на добавки и палмови мазнини в продуктите, да има контрол над веригите за плащанията, да се ограничи вносът на млечни концентрати от ЕС, което ще увеличи изкупната цена у нас.