Общинските съветници от БСП - Добрич се отчетоха за работата си през последните две години
Общинските съветници от БСП - Добрич се отчетоха за работата си през последните две години / Дарик Добрич
В община Добрич трябва ясно да се определят приоритетите в управлението. Около това становище се обединиха общинските съветници от БСП по време на отчета им пред медиите за работата им през последните две години в местния парламент.

„В общината трябва да се отделят приоритетите, кое е най-важно за града и за гражданите на Добрич. Не става въпрос за заяждане. Считаме, че общинската администрация трябва да има своите приоритети, те ясно да бъдат заявени в началото на всяка една година и да се следват през годините, за да се получи желания ефект”, заяви областният лидер на БСП и общински съветник Мая Димитрова.

Тя разкритикува общинската политика по отношение на кредитите, що се отнася до сумата от 600 хил.лв. предназначени за видеонаблюдение. „Видеонаблюдението е важно за града ни, но не е приоритет. Това наше твърдение се доказа на последната сесия, когато сумата, отделена за видеонаблюдение беше прегласувана за реконструкция на тротоари” – коментира Димитрова.

Общинският съветник Галин Иванов, зам.-председател на ПК „Бюджет, финанси и данъчна политика” обяви, че се наблюдава тенденция за постепенно намаляване на приходите от делегираните държавни дейности и на приходи за финансиране на местни дейности.

По думите м,у „това е така, защото се залагат ниски планове по елементите на приходната част на бюджета с цел изпълнение и преизпълнение на плана, създаване на уют в кметската администрация относно събираемостта  на приходите. В същото време се забелязва, че има стари просрочени задължения, които трудно се събират”.

„По отношение на Бюджет 2018 бихме искали да видим един по – прецизиран план в частта за приходите, по-агресивен, който да изпълни по-добре функциите, за които е създаден”, каза Иванов.

Той разкритикува общинската политика по отношение на ДКЦ – 2, което има данъчни задължения над 1 млн. и 500 хил.лв. „Създадената временна комисия, която имаше за задача да проучи състоянието на дружеството и даде решение за оздравяването му излезе с решение, потвърдено от Общинския съвет, за теглене на кредит в размер на 1 млн. и 13 хил.лв. за погасяне  на главницата по задължението към НАП, с цел да се стопират ежемесечните високи лихви.

Трябваше да се търси финансова институция, която да отпусне този кредит, но до ден днешен няма решение. Обясненията са разнопосочни и неясни за мен, мисля че няма воля по този въпрос и последствията няма да бъдат добри за гражданите на Добрич”, заяви Галин Иванов.

Общинският съветник Боян Саркизов коментира общинската политика в областта на образованието и културата. „Опитваме се да спрем оптимизацията на училищната мрежа и по-конкретно затварянето на училища”, каза Саркизов.

По думите му, сградите на закритите училища не се стопанисват както трябва и се рушат. Той сподели и идеята, обсъдена на последното заседание на ПК по „Култура”, за включване в бюджета за 2018 г. на средства за ремонт на органова зала и на самия орган, както и на покрива на репетиционната зала на Детски хор „Захари Медникаров”.

"Липсва икономически капацитет за по-добро икономическо бъдеще и качество на живот за добричлии, краткосрочна, средносрочна и дългосрочна визия за местно иконмическо развитие, оценка и анализ на местната икономика, на основна техническа инфраструктура", коментира и най-младият от общинските съветници на БСП Светлин Колев.

Той бе категоричен, че думата икономика е липсвала  в почти всички заседания на Общинския съвет на Добрич.