Общината няма да е акционер в инвестиционния проект Добрич експо
Общината няма да е акционер в инвестиционния проект Добрич експо / Дарик Добрич

Не е възможно община Добрич да участва като акционер в инвестиционния проект „Добрич експо”, стана ясно на днешната сесия. Инвестиционното предложение беше направено от Асоциацията на земеделските производители в България и предвижда  изграждането на експозиционен център за организиране на селскостопански изложения на открито, многофункционална зала за изложения и конферентна зала за мероприятия. Създадена беше специална работна група, съставена от общински съветници и представители на общинската администрация, която е разгледала възможностите за реализация на проекта.

Работна група ще разглежда инвестиционния проект „Добрич експо”

Направен е извод, че на този етап община Добрич не може да започне процедура за създаване на акционерно дружество по Закона за публично-частното партньорство, която да доведе до желания резултат. Причината е, че през юни 2014-та на първо четене е гласуван проект на Закон за отмяна на част от разпоредбите на сега действащия закон.

Затова Асоциацията на земеделските производители в България е предложила нов вариант за реализацията на проекта „Добрич експо”, който Общинският съвет на Добрич одобри на днешното си заседание. Гласувано беше да започне процедура за учредяване на възмездно право на строеж чрез провеждане на публичен конкурс за изграждане на изложбен комплекс върху терен от 40.5 декара в района на Резиденцията, като условията и критериите ще бъдат утвърдени с последващо решение на Общинския съвет. Решението беше подкрепено от 28 съветници, а 11 се въздържаха.

Резерви към новия вариант за осъществяване на проекта „Добрич експо” имаше Герман Германов от РБ. Той посочи, че от Асоциацията предлагат в замяна на правото на строеж община Добрич да получи като обезщетение собственост върху самостоятелни обекти в бъдещия изложбен комплекс в размер до 20% от разгънатата застроена площ. Според него след като общината получи обезщетение повече по никакъв начин не би могла да поставя условия на собственика и да контролира какво става с останалия парцел. Германов призова да се помисли за други варианти,  например за отдаване на терена на концесия.

На неговото изказване възразиха Атанас Атанасов от Атака, Иван Иванов и Младен Матеев от ГЕРБ, както и председателят на Общинския съвет Иво Пенчев.
Ако искаме да провокираме инвеститорски интерес в Добрич, трябва да бъдем по-гъвкави и по-смели в нашите решения, Общината трябва да създава комфорт на инвеститорите, не можем да си позволим да ги гоним, като търсим потенциални вреди, трябва да превърнем Добрич в привлекателно място за инвестиции, коментираха те.

В становището на работната група се посочва, че в най-оптимистични срокове на терена може да се изгради инфраструктура, позволяваща провеждане на изложение на открито през месец август.