/ iStock/Getty Images
"Обредните хлябове, които пазителите на традицията в Добруджа ще приготвят и за тази Коледа, си имат имена: "Нива", "Харман", "Рало", "Къща" и още много други. За богатата пластична украса, с която се отличават празничните хлябове в региона, посветени на дома и стопанството", разказа етнографът в Историческия музей в Добрич Лена Кирилова.

Различните орнаменти от парченца тесто символизират труда на земеделеца, носят конкретно пожелание, надежда за плодородие и честити дни. Къщата е изобразена с квадрат от четири пръчки тесто, в който е вписано огнището.

Историческият музей в Хасково с онлайн конкурс за коледен хляб

Нивата е с жътвари от топчета, със сърпове от извити пръчици и житни класове, пояснява етнографът. Който иска да изобрази харман, очертава незатворен обръч с разположени в него кола, лемеж и стопи.

"Венци от вечнозелени растения, нанизани на червен конец пуканки, орехи, сушени плодове, стрък чемшир или босилек красят кравая на станеника. А от варакосаната златна китка - символ на слънцето и топлината, бягат лошотиите", добавя главният уредник в музея.

За празника в Добруджа се месят и момински краваи, с които се даряват избраниците от коледарската дружина. Всичко в украсата на тези хлябове - зеленина, семена, плодове, цветя, е пожелание момите да се задомят и да се родят много деца.

Експозицията в Етнографската къща в Добрич представя най-важния ритуал, с който започва всеки празник - приготвянето на обредния хляб. Сито, нощви за омесване на тестото, лопата за огнището и петнадесетина образци на обредни хлябове пазят и коледните традиции.
БТА