Нещо за четене - епизод 56: Мария Донева - Шепа лъскави череши”
Нещо за четене - епизод 56: Мария Донева - Шепа лъскави череши” / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 56: Мария Донева - "Шепа лъскави череши”
69252
"Нещо за четене" - епизод 56: Мария Донева - "Шепа лъскави череши”
  • "Нещо за четене" - епизод 56: Мария Донева - "Шепа лъскави череши”

В първото за тази година издание на рубриката ни "Нещо за четене" Сашо Серафимов представи поетесата Мария Донева и нейната стихосбирка "Шепа лъскави череши". Книгата е издадена миналата година от издателство "Жанет 45".

Мария Донева е родена в Стара Загора, завършила е българска филология в СУ "Свети Климент Охридски". Печелила е награди от престижни литературни конкурси. Работи като сценарист и режисьор в театъра към психиатричната болница в Раднево и като драматург в драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора.  Издала е около десетина книги, между които "Перце от дим", "Магазин за обли камъчета", "Очи за красота", "Има страшно", "Меко слънце".

Това е една модерна в последните години поетеса, която вече е представяла творчеството си в Добрич по покана на Сдружението на писателите в града, разказа Серафимов. Той отбеляза, че Мария Донева е творец, който се отличава в съвременната българска поезия.
"Една и съща дума, употребена от различни творци придобива различен смисъл, различна форма, различна физиономия, различен оттенък. Думите в поезията на Донева са облечени в такъв костюм, че винаги ще разбереш, че са нейни. Те са гладки, пъргави, крехки, имат една особена нежност", коментира Серафимов.

"В поезията й трудно ще намериш остър социален оттенък, тя е по-скоро за нещата, които се случват около сърцето и в него", отбеляза още Сашо Серафимов.
Повече от неговите думи за творчеството на Мария Донева можете да чуете в прикачения файл.