Нещо за четене - епизод 19: Пелин Пелинов - Независима България
Нещо за четене - епизод 19: Пелин Пелинов - Независима България / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 19: Пелин Пелинов - "Независима България"
57818
"Нещо за четене" - епизод 19: Пелин Пелинов - "Независима България"
  • "Нещо за четене" - епизод 19: Пелин Пелинов - "Независима България"

В поредния епизод на рубриката по Дарик „Нещо за четене” литературният критик Драгомил Георгиев представя „Независима България” от Пелин Пелинов.

Пелин Пелинов е творчески псевдоним на Пенчо Линов. Роден е през 1936 г. в с.Върбица, Плевенско. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет и  театрознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. В продължение на 12 години е драматург в Народния театър „Иван Вазов“. Той е един от основателите на театър „Сълза и смях“.

Пелин Пелинов е автор на  30 театрални пиеси, на документално-историческите романи „През пепелищата“ (1997) и пенталогията „Възход и падение“ (2002—2011), състояща се от частите „Независима България“ (2002), „Напред, на нож!“ (2005), „Крушението“ (2010), „Под свити знамена“ (2010) и „Катастрофата“ (2011). По мотиви на романа „Независима България“ през 2006 година е изграден сюжетът на едноименния филм, с режисьор Огнян Сурдолов.

„Независима България” е първата книга от пенталогията „Възход и падение”, която обхваща най-силният период от съвременната българска история и характер – от 1908 г. до 1917-18 г.

„Тази книга е висше удоволствие, океан от българщина. Писателят е традиционалист, в стилистиката на Вазов, на Елин Пелин и Йовков, същевременно на Тургенев, Гогол, Толстой и Мопасан. Силното документално начало е водещо.Всички големи европейски пълководци и величества са представени кратко и точно. През националния български сюжет можем да научим най-важното от европейската и световна история. Това в никакъв случай не прави книгата трудна за четене и възприемане" - разказва Драгомил Георгиев. Още от него - чуйте в звуковия файл: