НДСВ обявява кандидат-кметовете си в края на април
НДСВ обявява кандидат-кметовете си в края на април / Дарик Добрич

Кандидатите на НДСВ за кметове и общински съветници ще станат известни в края на месец април, съобщи в Добрич зам.-председателят на партията и бивш зам.-финансов министър Любомир Дацов. Той уточни, че ще бъдат налагани нови лица.

НДСВ за първи път ще има и собствен кандидат за президент - ярка фигура от средите на партията. На централно ниво ще се вземе решение само за кандидата за президент и за кмет на София. Структурите по места сами ще решават за вариантите на участие в изборите. Дадени са обаче указания да не се правят коалиции с партия Атака, която нямала нищо общо с изповядваните от НДСВ ценности. От София е спусната и препоръката ако ще се правят коалиции, те да бъдат с партиите в дясно.

В 90 общини НДСВ ще издигне самостоятелен кмет и листа, в 80-90 общини листите ще бъдат коалиционни. От тях половината ще бъдат в тесни коалиции с партии в дясно, 30% допускат и обвързване с леви партии, а 3 общини имали намерения за коалиция с ГЕРБ. В 50 общини НДСВ няма структури и няма да участва в изборите. Стратегия за изборите за Добричка област вече е изработена, но в момента няма да даваме никакви подробности, отсече общинският председател Светлана Жечева.

Въпреки че според последните социологически проучвания НДСВ има подкрепа от около 0,6%, партията разполагала с най-добрите икономически експерти. Дацов коментира и бюджета на Добрич за 2011 година, в който според него имало заложени един милион лева кухи приходи. Бюджетът представлявал пожелателно нагаждане на цифри. „Предполагам, че в края на 2011 година Общинският съвет на Добрич ще трябва да вземе решение за нов заем, независимо кой ще е кмет", заяви Дацов. Той уточни, че е прегледал документите по проекто-бюджета за десетина минути, но това му е достатъчно, тъй като от 20 години е финансист.