Митрополит Йоан отслужи панихида за жертвите от влака София-Кардам
Митрополит Йоан отслужи панихида за жертвите от влака София-Кардам / Дарик Добрич

Добрич почете паметта на деветте жертви на пожара във влака София-Кардам. Панихидата в храм „Свети Георги” бе отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и свещеници от Добрич и Варна. Днес се навършват шест години от трагедията.

На 28 февруари 2008 година огнената стихия във влака изпепели девет души, от които петима добруджанци. Както всяка година оттогава, днес близките на загиналите и много добричлии запалиха свещ в храма.

Делото приключи с условни присъди, но роднините на жертвите са убедени, че справедливостта не е възтържествувала. Бащата на загиналия Даниел Васил Вичев заяви, че справедливостта в държавата ни пада все по-ниско и по-ниско. „Всички доклади на ЕС започват и завършват с правосъдието, нужен е един жесток мониторинг върху правосъдната ни система. Всяко правителство сменя Наказателния кодекс, освен един пиар друго нищо не се случва в тази държава. За БДЖ не искам да говоря, това е една корупционна система”, каза Вичев.

Бащата на загиналата студентка Валерия Жельо Желев сподели, че след трагедията неговото семейство не пътува с влак. „Всички видяхме докъде се стигна с делото ни, големите риби окрадоха БДЖ, малките пострадаха, невинни изгоряха. В съдебната система няма промяна, пак виждаме оправдателни присъди за престъпници, за големи кражби. Всичко е фарс”, заяви опечаленият баща.

Родителите на Валерия дариха полученото по делото обезщетение на пет учебни заведения в Добрич.

„Исках възмездие за смъртта на дъщеря си, не исках пари, нямам какво да купя с тези пари. Всичко отива по дяволите от безхаберието на държавата. Дадоха обезщетения – какви обезщетения, боже мой, защо не си купихте влакове, защо не си поддържахте машинния парк?!” – през сълзи каза майката на Валерия Софка Дойнова.

Митрополит Йоан се обърна към близките с молба злобата да не измени разума им и коварството да не завладее душите им.

В пожара във влака преди шест години загинаха Антоанета Апостолова, Валерия Желева, Галина Иванова, Даниел Вичев, Елена Халачева, Калчо Енчев, Мая Мишева, проф. Рашо Рашев и Стоян Ковачев.

Митрополит Йоан отслужи панихида за жертвите от влака София-Кардам
netinfo