Майките у нас кърмят между един и три месеца
Майките у нас кърмят между един и три месеца / Дарик Нюз - архив

Между 92 и 94 на сто от майките у нас след като родят опитват да кърмят. Това съобщи за Дарик проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве. По думите й това е много висок процент в световен мащаб. Проблемът обаче бил в това, че по-голямата част от жените кърмели от един до три месеца след раждането. Майките, които продължавали да кърмят и след шестия месец, което специалистите определят като изключително важно за новороденото, били едва 25%.

Като тревожен факт Петрова определи, че 30 на сто от майките у нас считат, че специалните храни за новородени могат изцяло да заместят женската кърма. „Някои от жените, които кърмят, не са достатъчно обучени как да поддържат лактацията. Изглежда и няма достатъчно стимул от всички специалисти, които се грижат за майките”, обясни тя. 

По думите на Петрова сериозен проблем представлява и намаляващият брой жени, които кърмят изключително. „Това е кърмене, при което на бебето се дава само кърма, без никакви други течности и храни. Счита се, че изключителното кърмене е най-подходящият вид кърмене за бебетата до шестия месец. При нас, за съжаление, изключителното кърмене е много рядко. Проучването ни показа, че през първия месец 4,6% от децата се кърмят изключително. До четвъртия и петия месец този процент намалява до 1,3”, заяви още тя. 

Петрова допълни, че този начин на хранене намалява риска от инфекции. По отношение на плюсовете и минусите от изключителното кърмене обаче в страната нямало единно становище.