Магията на българския фолклор завладява Албена
Магията на българския фолклор завладява Албена / Албена

Вторият международен фестивал на любителското фолклорно изкуство “Морско надиграване и надпяване на мегдана в Албена” започва днес във ваканционното селище и ще продължи до неделя.

Право на участие имат любителски състави, индивидуални изпълнители на народни танци и хора, както и певчески групи от цяла България и чужбина. Фестивалът няма възрастови ограничения, но задължително условие е участниците да не са професионалисти. Фолклорният празник е без конкурсен характер и не се заплаща такса за участие. Облеклото за представяне е по желание. Певческите групи представят програма с продължителност до 10 мин., танцовите състави – до 15 мин., ансамблите – свободна програма до 15 мин., индивидуалните изпълнители – до 6 мин., а вокалните групи – до 15 минути. Всички участници ще получат диплом за участие. Присъждат се специални и поощрителни награди. Всички гости на Албена имат възможност напълно безплатно да се насладят на красотата на българския фолклор в следващите дни. Фестивалът се провежда на сцената до хотел Добруджа.

Две популярни и обичани лица от ефира на “Планета Фолк” – Ивелина Колева и Здравко Мандаджиев, ще бъдат специални гости на феста. Те ще изнесат самостоятелни рецитали, като Здравко Мандаджиев гостите могат да чуят на 1 септември, а на 4-ти – Ивелина Колева. Изпълнителите са подготвили много изненади за всички ценители на българския фолклор, като в програмата ще бъдат включени мелодии от всички фолклорни области на България. Двамата вече имат и дует, който бе представен тази пролет за Великденските и Гергьовски празнизци. Към днешна дата, песента “Бате, Василе”, вече е любима на публиката и се радва на голяма популярност в медийното пространство.