/ iStock/Getty Images
Кръст, изработен от 300-годишно чемширово дърво, с филигранни изображения на библейски сцени от Новия завет, е част от изложбата на църковна дърворезба, която ще бъде представена в художествената галерия в Добрич, съобщават от културния институт.

Авторът на колекцията - столичанинът Алексей Алексиев /1961 г./, по образование е инженер химик, а по призвание - дърворезбар. Творецът научава тайните на ажурната дърворезба в школата на майстор Варсоно в Индонезия, където живее известно време, посочват от галерията.

Кръстът с 30 миниатюрни плочки е вдъхновен от Рафаиловия шедьовър в Рилския манастир и следва средновековната традиция. В експозицията ще бъдат представени и дървени миниатюри с образа на светеца Иван Рилски, със сцени и герои от митологията, с животни и други.

Да вдъхнеш живот на дърво: Млади дърворезбари от Шумен с впечатляваща изложба (СНИМКИ)

Художникът разказва, цитиран от галерията, че не би посегнал на живо дърво, а избира само изсъхнали или отсечени стволове, за да им даде нов живот чрез дърворезбите си. Привличат го дървета - "хралупести, чепати, по-особени дървета", със собствен характер и следа от някакво събитие.

Изложбата се открива на 19 август и ще бъде достъпна за посетителите десет дни.
БТА