КНСБ очаква сериозни реформи от новата власт в Добрич
КНСБ очаква сериозни реформи от новата власт в Добрич / Дарик Добрич,архив

Има обективни причини, поради които в Добрич трябва да бъдат направени сериозни структурни реформи в сферите на образованието, здравеопазването, социалните дейности, културата, както и в общинската администрация, коментира пред  Дарик регионалният председател на КНСБ Гинка Василева.
„Засега само слушаме за реформите, които кметът и неговият екип имат намерение да извършват, но те не са обсъждани с нас”, посочи Василева. Тя смята, че в първата година на управление трябва да има повече смелост за промени.

„Има например съществено намаление на броя на децата в детските ясли през последните две години. Важно е да се анализират причините за това, да се коментира какви реформи са необходими и до какви резултати ще доведат”, посочи Василева. След дебат по темата трябва да се реши дали е нужно да се закриват детски ясли или да се намалява броят на групите, смята синдикалният лидер. По думите й реформата трябва да бъде сериозна и направена така, че да даде стабилност в системата за следващите няколко години. Трябва да се наблюдава още процесът на намаляване на децата в детските градини, да се огледа добре структурата на общинската администрация и тя да стане по-ефективна и по-добре работеща, да се следят резултатите на общинските бюджетни предприятия, допълни Гинка Василева. Предстои много работа, която трябва да се свърши в диалог със синдикатите, с гражданите и с бизнеса, посочи тя.

Василева определи като положително начало възстановяването на работата на  общинския тристранен съвет, където вече са поставени исканията на синдикатите за увеличение на работните заплати в местните бюджетни дейности. За това са поискани 96 хил. лева, но след анализ на бюджетните възможности са договорени  около 30 хил. лева. Заложено е 10-проценно повишение на възнагражденията за работещите специалисти в дневните центрове за деца с увреждания и за възрастни с увреждания, както и в защитените жилища. Ще има 5-процентен ръст върху основните заплати в общинските оркестри и ансамбли. Леко увеличение ще получат и специалистите в домашен социален патронаж, а също в предприятието за устойчиви дейности.  Опитахме се да направим възможното, договореното не е много, но е стъпка във вярната посока, каза Василева.

В КНСБ все още не разполагат с точните параметрите на целия бюджет на Добрич за 2016 година. Очаква се да получат проекта до края на тази седмица, да го анализират, след което да направят коментар пред медиите. 
„Искам през бюджета да видя какво от управленската програма на кмета е заложено за изпълнение”, коментира Василева.

Тя отбеляза обаче, че от публичното обсъждане на проектобюджета е станало ясно, че тази година не се очакват данъчни реформи -  данъчните ставки остават непроменени, не се предвижда промяна на начина за определяне на таксата за битови отпадъци, така че да бъде на принципа „замърсителят плаща”, а не да се определя на основата на данъчната оценка на имота. Не е променен и начинът, по който се определят местните такси, въпреки че от две-три години има искане от общински съветници таксите да се определят на разходопокривен принцип.
„Когато не правиш такива реформи , когато в прогнозите не показваш ръст на събираемостта на приходите, запазваш статуквото и мизерията”, коментира Василева.