Кметът на Генерал Тошево: Искам да гледам хората в очите и след края на мандата ми
Кметът на Генерал Тошево: Искам да гледам хората в очите и след края на мандата ми / Дарик Добрич

„Към днешна дата Генерал Тошево е финансово стабилна и социално отговорна община. Борим се да привличаме повече инвестиции, защото това е моделът, по който ще се развива общината” –  заяви в ефира на Дарик кметът на генерал Тошево Валентин Димитров. Той сподели, че е взел трудно решението да се кандидатира за кмет, но сега по никакъв начин не съжалява за това, а за него е чест да работи в полза на своите съграждани.

„Анализирах обещанията, които съм направил по време на предизборната си кампания и които съм заложил в моята програма. Още от първата година покриваме около 60% от обещанията за мандат 2015 – 2019 година. Обичам да казвам, че обещавам едно нещо, но бих направил три и се опитвам да работя по този начин” – коментира кметът.  Той отчете, че от началото на годината в община Генерал Тошево  са подписани осем договора, част от които са от националния бюджет, а останалите – от европейските програми. Получено е целево финансиране от републиканския бюджет в размер на 3 млн. и 500 хил. лв. за пълна рехабилитация на пътен участък между селата Преселенци – Сърнено, където ремонт не е правен от над 30 години. В момента  се асфалтират  за около 650 хил.лв. улици в Ген.Тошево и четвъртокласна общинска пътна  мрежа в пет населени места на общината.

„Показахме, че правителството и местната власт могат да работят ръка за ръка в полза на хората” – подчерта Валентин Димитров.

Сред приоритетите на общината остава поддържането и рехабилитацията на улиците в Ген.Тошево, на  уличната мрежа по селата и четвъртокласната общинска пътна мрежа. Комисия от общински съветници и с гражданско представителство  е определила улиците, нуждаещи се от най-спешен ремонт. Общо 15 улици е определила комисията, чийто ремонт ще продължи и догодина.

До края на месец октомври се очаква да бъдат подписани два нови договора за саниране на шест жилищни сгради в Ген.Тошево по ОП „Региони в растеж”.

Все по-голяма популярност в общината набира инициативата „Попитай кмета”, сподели още градоначалникът. Тя включва ежемесечни срещи между кметския екип и гражданите, на които хората задават въпроси, свързани с управлението на общината и поставят наболели проблеми от ежедневието си. Вече са минали осем такива срещи, а сред основните искания на хората са нова  канализация, асфалтирани улици и работа.

До 2019 г. няма как да бъде довършено изграждането на канализация в Ген.Тошево, заради приключването на стария програмен период, подчерта кметът. Общината е имала спечелен проект, но изискването е било да се осигури финансиране от управляващия орган, а такова не се е случило до изтичането на програмния период през 2013 г. „Сега започва ново прединвестиционно проучване към МРРБ, което ще продължи до 1 юли 2018 г. , след което ще се реши как ще бъде финансиран водния цикъл на града и ще стартират новите процедури по кандидатстване и евентуалното одобрение на новия проект” – информира Димитров.

„Земеделието е основен поминък за местното население и благодарение на това оцеляваме. Близо 800 хил.дка е обработваемата земя в община Ген.Тошево. Трябва да има повече външни инвестиции, това е нашата задача – да каним повече външни инвеститори, за да се случват нещата в общината.

Искам, когато свърши мандатът ми, да мога да гледам хората в очите по начина, по който съм ги гледал и преди, да се разбираме и да си говорим като приятели” – категоричен бе валентин Димитров.