Кметове: Бедните общини стават все по-бедни
Кметове: Бедните общини стават все по-бедни / netinfo

Бедните общини стават все по-бедни, а богатите - все по-богати. Регионите за планиране пък са неработещи структури. Това са част от констатациите на кметове от региона, които поставиха свои проблеми в Добрич, в Деня на диалога между законодателната и местната власт. Такива срещи се проведоха днес във всички областни центрове. На проявата в Добрич откликнаха депутатите Ваня Донева и Корман Исмаилов. С тях се срещнаха кметове, председатели на ОбС, началници на отдели в общините.

Денят на диалога се организира от НСОРБ. Сдружението е изготвило предложения по макрорамката на общинските бюджети през 2010 година, които отчитат влиянието на кризата и големия спад на собствените приходи на кметствата.

Кметът на Балчик Николай Ангелов заяви, че съществува проблем при разпределението на капиталовите разходи от държавния бюджет и че пари получават онези кметове, които са приятели с министрите. Ангелов поиска прозрачно разпределение на тези средства. Кметът на Балчик се обяви и за това, да не се увеличава данъчната тежест на гражданите, а да се преразпределят данъчните приходи между държавата и общините. И още - данъците, които бизнесът плаща, да влизат в общинската хазна. Ангелов предлага още държавната субсидия за делегираните дейности да се изплаща на 100%, без да се задържат от държавата както досега 10% за резерв, защото това ще е пагубно за малките общини.

Кметът на Ген.Тошево Димитър Михайлов се обяви за това, държавата да делегира права на общините и да деактува имоти, за които не може да се грижи. Той призова държавата да съфинансира сметищата и алармира, че тази година ще има рязко неизпълнение на общинските приходи.