Кмет и съветници отново предлагат 300 лв. патентен данък за таксиджиите в Добрич
Кмет и съветници отново предлагат 300 лв. патентен данък за таксиджиите в Добрич / Дарик Добрич

Данъкът върху таксиметровия превоз на пътници в Добрич да бъде в размер на 300 лв., около това становище се обединиха членовете на две от постоянните комисии към Общинския съвет на Добрич – ПК „Транспорт, инфраструктура и екология” и ПК „Бюджет, финанси и данъчна политика”. Предложението бе направено на изнесено заседание този следобед с участието на таксиметрови превозвачи, кмета на Добрич Йордан Йорданов и председателя на Общинския съвет Иво Пенчев.

На сесията през септември местните парламентаристи отложиха вземането на решение за намаляване на данъка, предложено от кмета Йордан Йорданов, след като през юли Общинският съвет определи налог от 590 лева годишно за превозвачите. Тогава градоначалникът мотивира предложението си с несъгласието на таксиметровите шофьори с по-високата ставка, която според тях щяла да доведе до фалити и увеличаване на сивия сектор в бранша. Мнозинството от съветниците обаче не се съгласи да бъде намален данъка, посочвайки че превозвачите са пропуснали законния срок за коментар на Наредбата за определяне на местните данъци. Така докладната на кмета бе отложена за октомврийското заседание на местния парламент.

Новият данък върху таксиметровия превоз на пътници е въведен с промени в Закона за местните данъци и такси. Годишният размер на данъка се определя от Общинските съвети, като минималната ставка е 300 лв. , а максималната - 1000 лева. В столицата са взели решение този данък да е в размер на 900 лв., посочи председателят на Общинския съвет в Добрич Иво Пенчев. „Може би подобна среща като днешната трябваше да има преди да гласуваме новия данък, за да си кажете и вие вашите виждания и искания, а не постфактум, защото това е изключително трудно” – обърна се към таксиметровите превозвачи Иво Пенчев.

Кмет и съветници отново предлагат 300 лв. патентен данък за таксиджиите в Добрич
netinfo

 

 

 

 

 

Кметът Йордан Йорданов припомни, че се е срещнал с превозвачите в началото на август и се е запознал с техните искания, след което е направил предложението за намаляване на данъка пред Общинския съвет. Сега той отново потвърди, че си стои зад думите си и е готов да отстоява исканията на превозвачите.

Много от тях споделиха пред представителите на местната власт, че данък от 590 лв. е непосилен за гилдията. Таксиджиите се оплакаха още от нелегалната конкуренция в бранша, от разбитите улици и платения престой в района на „Спешна помощ”.

Таксиметровият шофьор Венелин Златев направи подробна разбивка на приходите и разходите на колегите си, според която средната годишна печалба от едно такси в Добрич възлиза на 3 422 лв. „Това е по 285 лв и 16 ст. на месец, т.е. за нашия квалифициран труд получаваме половин работна заплата, което впрочем е незаконно според много от законите на България” – заключи Златев. Той показа пред присъстващите в залата и договор на изплащане, сключен при покупката на автомобилни гуми.

„Проблемът с нелегалните таксита сме го поставили още преди два мандата. Проблемът е, че бившият кмет г-жа Николова не положи нужните усилия заедно с органите на МВР и на Автомобилна инспекция това да бъде пресечено. Подкрепям предложението на администрацията за патентен данък в размер на 300 лв., имайки предвид че разстоянията в Добрич са прекалено къси и че шофьорите работят средно между 2 и 5 лв. на поръчка, а също, че таксиметровите стоянки вече са извън всякакъв пътникопоток, като прибавим и нелегалната конкуренция, мисля че таксата трябва да е справедлива за упражняващите тази професия” коментира общинският съветник от Атака Атанас Атанасов.

В полза на минималната ставка за панетния данък се изказа и съветникът от ГЕРБ и шеф на Автомобилна администрация Стефан Милев. Той информира, че през последните осем години оборотът на таксиметровите шофьори в Добрич е спаднал с около 20 – 27%. Милев апелира средствата, събирани от данъка да се разходват само и единствено за ремонт на улици, тротоари и таксиметровите стоянки.

Местната власт се ангажира пред таксиметровите превозвачи с обещание да бъдат разчертани, маркирани и актуализирани местостоянките на такситата, както и да бъдат взети мерки за справяне с нелегалните таксита.

Двете страни постигнаха съгласие и по въпроса за 100%-товото плащане на данъка от всички превозвачи, като се договориха, че най-справедливо ще бъде да се издава разрешително за таксиметров превоз само при платен патентен данък. В момента в Добрич има 370 таксита с официално издадени разрешения за превоз на пътници.

Предстои предложението на кмета Йорданов за сваляне на данъка за таксиметров превоз на пътници в Добрич на 300 лв. и подкрепено от двете постоянни комисии, да бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет, насрочена за 25 октомври.