Инвестират 24 милиона евро във фотоволтаичен парк край Тервел
Инвестират 24 милиона евро във фотоволтаичен парк край Тервел / netinfo

Инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаичен парк с капацитет 5 МW е получило подкрепа в община Тервел, съобщават от кметството. По информация на управителя на "Фотоволтаик Тервел 1" ЕООД Райнер Луплов предприятието планира в следващите девет месеца да изгради един от най-големите фотоволтаични паркове в България.

"Фотоволтаик Тервел 1" ЕООД е дъщерно дружество на КИОТО Фотоволтаикс ГмбХ Австрия - един от най-големите производители на термосоларни и фотоволтаични модули в Европа. След Испания и Италия КИОТО-Груп желае да инвестира и в България и счита, че страната е един от най-големите пазари на развитие в Източна Европа.

Мощностите ще се изграждат на площ от около 300 дка - собственост на Община Тервел. Ще бъдат поставени общо 25 000 фотоволтаични панела с мощност от по 200 Wp всеки. Окончателното решение за старта на инвестицията, както и на използваните системи ще се вземе след извършване на геоложко проучване на почвата по отношение на пригодността на земната основа за изграждане на строителните елементи на съоръжението и обслужващата инфраструктура.

Пълният обем на  инвестицията възлиза на около 24 милиона евро.

Очаква се в средата на 2010 година фотоволтаичният парк да бъде присъединен към енергийната мрежа, за да започне да произвежда електрическа енергия от фотоволтаици.

Община Тервел съгласно договор с инвеститора ще получава фиксиран финансов дял за всеки произведен мегаватчас през следващите 30 години.