/ iStock/Getty Images
Ваксиниране срещу COVID-19 към момента се извършва в три кабинета в областта - два в Добрич (РЗИ и МБАЛ) и един в Каварна. Това заяви областният управител на Добрич Красимир Кирилов, цитиран от "Фокус".

От общо 2200 педагози в областта по данни на РУО в Добрич желание за ваксиниране са заявили 514 души, което е около 23% от този персонал.

Красимир Кирилов направи уточнение, че тази цифра е динамична и може да се променя във времето. 961 лица са непедагогическите кадри, заети в училища и детски градини в областта. От тях желание да се имунизират срещу COVID-19 са заявили 128, като и тази цифра е променлива в зависимост от различни обстоятелства.

Красимир Кирилов посочи, че към момента доставените ваксини в Добричка област са достатъчни за ваксиниране на желаещите медицински лица от първия и втория етап на имунизация.

Все още няма яснота кога ще започне ваксинирането на педагогическия и непедагогически персонал в областта, тъй като това зависи от доставките на ваксини в национален мащаб.

„Екипът на д-р Светла Ангелова създаде организация и към момента ваксинацията тече в три имунизационни кабинета - два в Добрич и един в МБАЛ - Каварна. Има готовност при по-големи количества ваксини да се разкрият имунизационни кабинети и в останалите медицински центрове в областта и в диагностично-консултативните центрове в град Добрич. В момента се извършва допитване до потребителите и заетите в сферата на социалните услуги, като за потребителите, поставени под запрещение, съгласие се взема от техните настойници. Данните се събират и списъци се правят от Дирекция „Социално подпомогане“, каза областният управител.

Той припомни, че Министерство на здравеопазването (МЗ) има изготвен Национален имунизационен план, на базата на който е съставен и областен такъв, с пътна карта. Там е посочен редът за ваксиниране на отделните групи от населението. По думите на Красимир Кирилов, масово гражданите попадат в четвърта и пета фаза на ваксиниране, а тяхното изпълнение зависи от доставките на ваксините в страната, което е важно да се отбележи.

През изминалата седмица МЗ е разпространило информация за хода на доставките на ваксини по месеци, както и на количеството ваксини срещу COVID-19 на одобрените в ЕС производители. Общият брой на одобрените две ваксини, заедно с получените през декември 2020 г. ваксини са 1 млн. от продуктите на „БайоНТех“ и 500 хил. от продуктите на „Модерна“. Възможни са промени в броя на договорените доставки в зависимост от възможностите на производствения капацитет на тези фармацевтични компании, отбеляза Красимир Кирилов.

„Поставянето на ваксина е лично решение на всеки гражданин. Аз вярвам в медицинската наука и считам, че ваксините са онази панацея, онова средство, което ще ни помогне по-скоро да се върнем към нормалния си ритъм на живот. Несериозни са коментари за това, че чрез ваксините хората ще бъдат чипирани. Призовавам всеки един добруджанец да вярва в достиженията на медицинската наука и да взема информирано решения“, заяви той.

Областният управител призова гражданите да потърсят и да разговарят със своя личен лекар, защото той е човекът, който най-добре може да информира всеки по темата и най-добре познава всеки свой пациент и знае кое би било добре за неговото здраве.
Агенция "Фокус"