ХобиСклуб тръгва по стъпките на преселниците от 1940 г.
ХобиСклуб тръгва по стъпките на преселниците от 1940 г. / Валентина Добринчева, архив
ХобиСклуб тръгва по стъпките на преселниците от 1940 г.
30562
ХобиСклуб тръгва по стъпките на преселниците от 1940 г.
  • ХобиСклуб тръгва по стъпките на преселниците от 1940 г.

Добричката организация за хора със специални потребности ХобиСклуб организира едно историческо пътуване до Румъния. То е основна дейност по техния последен проект "По стъпките на преселниците 1940 г.", посветен на 70-а годишнина от Крайовския договор и 10-я юбилей от създаването на неправителствената организация, които се отбелязват през 2010 г... Проектът е финансиран по Програмата за граждански инициативи на община град Добрич.

В пътуването ще се включат 110 членове и приятели на сдружението. Те ще пътуват с автобус по местата, свързани с преселването на българи - севернодобруджанци в Южна Добруджа през 1940 г.. С историческите данни и факти за събитията, по време на разходката ще ги запознаят лекциите на краеведите Веселина Малчева и Марин Атанасов, както и на историка Тодор Нинов.

Обиколката започва в 7.30 ч. от ЖП гара Юг в Добрич, преминава през ЖП гара Север, паметника на ген. Иван Колев в село Генерал Колево, паметника на ген. Стефан Тошев в Генерал Тошево и ЖП гара Кардам. Последната точка е град Негру Вода, окръг Кюстенджа, където пътешествениците ще бъдат посрещнати от кмета Йон Николае. В румънския град те ще участват в тържествен концерт, заедно с местни изпълнители и състави. Завръщането е в 19.00 ч. днес.

Иван Тодоров, председател на сдружението ХобиСклуб, разказва в звуковия файл какво предстои.