Готови сме за зимата, отчитат от Областното пътно управление
Готови сме за зимата, отчитат от Областното пътно управление / Дарик Добрич

Създадена е необходимата организация за зимното поддържане на пътищата в Добричка област, съобщи за Дарик директорът на Областното Пътно управление /ОПУ/ инж.Иван Светославов. Добрич е сред областите отличници в страната по този показател, са отчели от Националната агенция „Пътна инфраструктура”.

За зимното поддържане на пътищата в Добричко е осигурен запас от 40 хил.тона пясък при нужни 26 тона, 2 100 тона пясък при необходими 575 тона, както и 2 100 тона сол, подчерта инж.Светославов. Той информира, че за първи път тази година са осигурени и 20 тона химически вещества като калциев двухлорид, който ще се разпръсква в течен вид по първокласните пътища и чиято цел е да не позволи слепване на снега по асфалта.

66 специализирани автомобила наброява автомобилният парк на фирмата -изпълнител на дейностите „Пътно поддържане”, отделно 13 машини са в резерв. Най-многобройни са роторните снегорини, осигурени са още гредери, гребла, песъкари и тежки машини за изтегляне на закъсали автомобили.

825 км е пътната мрежа в Добричка област, от които 36 км републикански пътища са в границите на урбанизираните територии и се поддържат от общините. 10% са първокласните пътища, 32% са второкласните, останалите са третокласни и четвъртокласни пътища.

В регион Добрич са установени 66 опасни участъци, които при силен снеговалеж образуват големи снегонавявания и които е желателно да се избягват през зимата, съобщи още Иван Светославов. Той подчерта, че сред особеностите на областта е наличието на гранични пунктове, които изискват особено внимание и усилия при поддържането на пътищата и това, че голяма част от мрежата /60%/ се състои от третокласни пътища, които от години не са ремонтирани. Въпреки това е направено нужното за доброто поддържане на пътищата през зимния сезон, коментира Светославов.

Екипи на ОПУ вече работят на денонощен режим. Създаден е и оперативен щаб от 12 души за оптимизация на работата през зимата, поддържа се непрекъсната връзка с областните пътни управления във Варна, Силистра и Шумен, както и с Гражданска защита и Пътна полиция.