Генерал Тошево вече има паметник на Царя Освободител
Генерал Тошево вече има паметник на Царя Освободител / снимка: Валентина Добринчева
Генерал Тошево вече има паметник на Царя Освободител
19149
Генерал Тошево вече има паметник на Царя Освободител
  • Генерал Тошево вече има паметник на Царя Освободител

Съюзът на арменците в България и фамилията Овсепян дариха на Генерал Тошево паметник на император Александър Втори, наричан Цар Освободител. Той се намира на площада пред кметството и бе открит официално в присъствието на почетния консул на Руската федерация във Варна Анатолий Шелкунов, Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, главния секретар на Съюза на арменците Таквор Варданян, контраадмирал Георги Георгиев – началник щаб на Военноморските сили на България и дарителя Арутюн Овсепян.

Паметникът е висок 4 метра е от вида "хач кар" или кръст-камък. Изработен е от два цвята вулканичен камък - червен и черен туф, типичен материал за страната. С този вид материал е застлан площадът в Ереван. Скулптурата е дялана от майстор в Армения в продължение на година и 4 месеца от едно цяло парче камък, който е на над 10 милиона години. Пренесен е с ТИР от родината си през Турция до Генерал Тошево - общо 2 800 километра.

Това е третият паметник в България, който братя Овсепян дарява. По света арменци са поставили 360 000 кръст-камъни. На въпрос защо точно в Генерал Тошево се издига кръст в памет на Александър Втори, Таквор Варданян отговори, че на донеслите на щиковете си свободата на България няма значение къде ще се поклоним – всяко място е подходящо.

На паметника е изписано: „На Цар Александър Втори – освободил България 24.04.1877 г. Духът и душата си дай, но твоята родина на врага не давай".

Чуйте в прикачения файл откъс от церемонията по откриването, с кмета Димитър Михайлов и Таквор Варданян.

Генерал Тошево вече има паметник на Царя Освободител
netinfo

От ляво на дясно: Димитър Михайлов, Арутюн Овсепян, Анатолий Шелкунов и председателя на ОбС Ген. Тошево Георги Русев.