Фото-изложба в Прага
Фото-изложба в Прага / КЦ Двореца
След големия интерес, който предизвика в Унгария, изложбата  “Вечната красота на Двореца в Балчик” вече е в чешката столица. Откриването й в от 18.00 ч. в Български културен институт – Прага. Ще може да бъде разгледана до края на месеца.

Фото-изложбата  включва снимки на движими и недвижими културни ценности, архитектурни елементи, артефакти и градини, изграждащи архитектурно-парков комплекс Двореца. Автори са Ясен Казанджиев и Румяна Тенева, които живеят и работят в Испания. Двамата творци реализират изложби в различни точки на земното кълбо, а и осъществяват международния етнофестивал “Без граници”.  Мултикултурният проект е едно от водещите балкански събития, провокиращо взаимното разбиране между културите, толерантността, мирното и приятелско съществуване.

Във фото-изложбата за Двореца са показани 40 цветни отражения на впечатленията, които кралската атмосфера в дворцовия комплекс оставя в професионалните фотографи. Разказът за рая на балчишкия бряг се допълва от 20 автентични черно-бели фотоси, отразяващи възможностите на безкрайно талантливите италиански архитекти Америко и Агустино, както и на швейцарския градинар Жул Жани, които създават дворцовата архитектурно-паркова композиция. В експозицията са включени и стъклени пластики на архитектурните елементи, които се виждат на снимките, сътворени от талантливите ученици от Средно училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн - Валашке Мезиржичи, черпили вдъхновение от Двореца в Балчик по време на ежегодните художествени пленери на чешкото училище, което е под егидата на ЮНЕСКО. Куратор на изложбата е магистър Йозеф Дивин, майстор стъклар и преподавател в същото училище.