ЕГ - победител в състезание за училище с нулеви въглеродни емисии
ЕГ - победител в състезание за училище с нулеви въглеродни емисии / ЕГ

Учениците от Езикова гимназия „Гео Милев"-Добрич са победители в състезанието за българско училище с нулеви въглеродни емисии "Нека направим училището си CO2OL", съобщават от гимназията. Проектът им за предимствата на местната и биологично чиста храна, която освен че е полезна, не генерира вредни парникови газове, събра най-много точки: 99 от 100 възможни.

В състезанието се конкурираха общо 20 училищни проекта, направени от 377 ученици от София, село Боримо, Троянско, Враца, Асеновград, Горна Оряховица, Варна, Русе, Добрич, Каварна и Белослав. Наградата, осигурена от „Енел Марица Изток 3", е петдневна екскурзия в градчето Литомерице - Чехия, където учениците ще имат възможност да видят практическото приложението на възобновяемите енергийни източници.

Проектът, с който ЕГ „Гео Милев" спечели първото място във въглеродното състезание, представлява информационна система, която показва ползата на местната и екологично чиста храна. Децата са направили анкета за това с какво са се хранили техните баби и дядовци и какво се яде днес, посетили са млекопреработвателна фабрика и са разговаряли с местни производители на зеленчуци, за да докажат и с цифри и факти предимствата на местните пред вносните продукти. Участниците в проекта стимулират своите съученици да носят храна от дома, като са създали и собствена градина, в която да отглеждат зеленчуци. Всичко това са представили на изложба в градската галерия и предвиждат да участват на международното изложение "Даровете на земята" в края на юни в курорта Албена. Предвижда се информационната система за предимствата на местната храна да се превърне в сайт, който да е достъпен за всички: с информация за храната, с рецепти и препоръки.

Състезанието "Нека направим училището си CO2OL" е част от международния образователен проект „Въглеродни детективи Европа", в който участват десет държави - България, Великобритания, Ирландия, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Чехия, Словакия и Литва. Състезанието бе в две възрастови групи: начален и прогимназиален етап.

Каварненското училище ОУ „Й. Йовков" е класирано на второ място в прогимназиалния етап - с 96 точки, заедно с Първа частна математическа гимназия - София и ОУ „Черноризец Храбър" - Варна. Децата в България са направили 458 приложения - 176 постера, анкети, презентации, клипове, както и 282 снимки, с които показват наученото.