Два са вариантите за обезпечаване на пари за доплащанията на земеделците
Два са вариантите за обезпечаване на пари за доплащанията на земеделците / netinfo

В Комисията по земеделие в парламента е внесено предложение за осигуряване на средства за национални доплащания за земеделските производители. Предложението е съгласувано с бюджетната комисия и с министъра на финансите Пламен Орешарски, съобщи депутатът от БСП Ясен Пенчев.

Два са вариантите през следващата година да се обезпечат необходимите 147 милиона лева.

Първият е за добавките да се задели половината от сумата от 300 млн.лева, която е залегнала в бюджета на Министерския съвет за 2008 година за непредвидени бедствия и катаклизми.

Втората възможност е парите да се осигурят от бюджетния излишък за 2008-ма година. Това означава, че през ноември догодина зърнопроизводителите ще могат да получат националните добавки към плащанията от ЕС за декар обработваема площ.

„Нямам съмнение, че въпросът ще бъде решен. На всички нива в държавата има съгласие за това, земеделците да си получат доплащанията и не виждам защо те трябва да нагнетяват атмосферата с протести, коментира Пенчев.

Той алармира, че все още няма решение на поставяни от него в НС проблеми на земеделските кооперации. Става въпрос за собствеността на земята, върху която се намират стопанските дворове на кооперациите, за възможността акцизите за селскостопанското гориво да се възстановяват два пъти годишно, както и да не се начислява ДДС върху натурата, която кооперациите отпускат на членкооператорите си.