Добруджанският технологичен колеж става филиал на ТУ - Варна
Добруджанският технологичен колеж става филиал на ТУ - Варна / netinfo

В Добрич да бъде открит филиал на Технически университет Варна – такова предложение е постъпило в общината от Добруджанския технологичен колеж. Причината - залегналото в Стратегията за развитието на висшето образование в РБ за периода 2014-2020 г. премахване на образователно-квалификационната степен „професионален бакалавър”. Това ще лиши Добрич от образователно звено за висше техническо образование, казват в писмото си до общината от колежа.

Бъдещият филиал ще бъде териториално изнесена структура на висшето училище с адрес Добрич, ж.к.”Добротица”12. Там ще могат да се обучават студенти по всички образователно-квалификационни степени на университета в професионалните направление за висше образование, за който той има акредитация.

С откриването на филиала ще бъдат разкрити две специалности за степен „бакалавър” – „земеделска техника и технологии” и „аграрно инженерство”. За тях в момента се подготвя съответната учебна документация.

Предложението на Добруджанския технологичен колеж бе разгледано и подкрепено от постоянната комисия „Наука и образование” към Общинския съвет. То трябва да бъде гласувано на предстоящата сесия на 16 февруари.