Доброволци се поставиха на мястото на незрящите хора
Доброволци се поставиха на мястото на незрящите хора / netinfo

Двама доброволци от младежката организация на червения кръст в Добрич се поставиха за кратко на мястото на незрящите хора. Те направиха няколко крачки с плътна превръзка на очите, ориентирайки се само с помощта на белия бастун. Експериментът беше организиран в рамките на проявите по повод Международния ден на белия бастун, който се отбелязва на 15 октомври. Подготвени бяха и листовки с основните правила за комуникация и оказване на помощ на незрящи хора, които бяха раздадени на минувачи в центъра на Добрич.

Дипляните са изработени от Асоциацията на Лайънс клубовете в България - зона „Черно море", чийто председател за настоящия мандат е Ванко Иванов. Той обяви, че всички членове на ХобиС клуб и Териториалната организация на слепите в Добрич ще получат нови бели бастуни, осигурени от Лайънс клуб.

В Международния ден на белия бастун искаме за пореден път да покажем, че в Добрич има и незрящи хора, заяви Светла Стоева, зам.-председател на „ХобиСклуб”. Тя отбеляза, че незрящите не се виждат често по улиците, защото за съжаление архитектурната среда все още е недостъпна, а процедурата за получаване на бял бастун е много сложна. Незрящите са затруднени при придвижването си от лошите настилки  и спрените по тротоарите автомобили, посочи още Стоева. Не е достатъчно да се осигури достъп до една сграда, нужна е още работа, отбеляза тя.

По информация на председателя на Териториалната организация на слепите Паунка Пеева в Добричка област има не по-малко от 500 незрящи хора, които се нуждаят от помощ.

Международният ден на белия бастун беше отбелязан в 11.00 часа в центъра на Добрич. Инициативата беше организирана от Лайънс клуб, ХобиСклуб и Младежката организация на Българския червен кръст с апел  за по-толерантно отношение към хората със затруднения.