Добрич ще ползва унгарски опит при разработване на планове за развитие
Добрич ще ползва унгарски опит при разработване на планове за развитие / Дарик Добрич

Добрич ще ползва опита на Унгария при разработване на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие, съобщи зам.-кметът Надежда Петкова, която  се завърна от работно посещение в Будапеща и Печ. В рамките на две години община Добрич трябва да разработи такива планове, които ще бъдат основата за усвояване на европейски фондове в периода 2014-2020 година, припомни Петкова.

Тя отбеляза, че по време на посещението унгарците са споделили изключително ценен опит, предоставен е и наръчник с методически насоки при планиране и проектиране на градското развитие.

Видяхме стар индустриален комплекс, превърнат в модерно културно средище, както и изцяло обновена жилищна зона, сподели Петкова. Тя разказа за огромен жилищен блок в Будапеща, който успешно е бил реновиран. В сградата, строена по времето на социализма, имало около 900 апартамента, а част от терасите, както при нас, били остъклени. Те не са разрушавани и въпреки това фасадата на сградата сега изглежда добре, сподели Петкова. На блока са поставени и слънчеви колектори, които спестяват около 80 % от ресурса за отопление и топла вода.

Част от тези примери ще се използват при разработване и на нашите интегрирани планове, каза Петкова.