Добрич отбелязва Световния ден на недоносените деца
Добрич отбелязва Световния ден на недоносените деца / Дарик Добрич

Дом-паметник "Йордан Йовков" ще свети в лилаво през целия ден по повод Световния ден на недоносеността – 17 ноември. Така по примера на други градове по света и добричлии ще изразят своята съпричасност и подкрепа към недоносените бебета и техните семейства. Инициативата е на отделението по „Неонатология” в МБАЛ – Добрич.

От началото на годината до края на октомври в добричката болница са се родили 986 бебета, от които недоносените са 108. В национален и световен мащаб броят на недоносените деца непрекъснато се увеличава. Това поставя нови изисквания и стандарти по отношение на апаратурата и медицинските грижи, които болничните заведения трябва да предоставят. В тази връзка неонатологичното отделение в МБАЛ – Добрич стартира дарителска кампания, наречена „Ти можеш да спасиш живот”. Акцията е за набиране на средства за закупуване на нов дихателен апарат, който е жизнено необходим за лечението на новородени и недоносени деца, без самостоятелно дишане след раждането. Нужната инвестиция е в рамките на 25 – 37 хил.лв. В момента в отделението има 5 недоносени бебета, които се обгрижват от дихателен апарат втора употреба, закупен преди повече от 15 години.

Над 15 млн бебета се раждат преждевременно всяка година /по данни от 2012 година/, а само в Европа те са около 500 000, посочват от фондация „Нашите недоносени деца”. Над 1 млн бебета умират всяка година в следствие на преждевременно раждане, поради усложнения. В България статистиката също е тревожна – над 6 хил бебета годишно се раждат твърде рано.

 

Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. Грижата за най-малките пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден, информират още от фондация „Нашите недоносени деца”.