/ iStock/Getty Images
Състоянието на републиканския път Добрич-Лясково-Житница бе повод за протест на десетки жители на осем села в Община Добричка.

Отсечката е с дължина около 18 километра и, по думите на Никола Косев, учител в село Житница, не е ремонтирана основно от 1961 година. „Добрички окръг дава 20% от земеделската продукция на България, а сега е в най-мизерното състояние.

Тук е производството, тук е благото. Нашите родители са се били тук. На пет километра е имало битка за Добруджа… По-добре да бяхме в Румъния“, каза той.  

Жители на осем села излизат на протест с искане за ремонт на пътя Лясково-Добрич

На територията на осемте села има регистрирани над 600 автомобила, отделно - селскостопанската техника, а през лятото се връщат и много хора от Германия, каза Йордан Божанов, кметски наместник на с. Житница.

По думите му частните фирми все по-често отказват да зареждат магазините за хранителни стоки, а "Спешна помощ", вместо за 20 минути, идва за 40. Миналата година стана пожар в Житница.

От пожарната казаха, че ако са знаели, че пътят е такъв, можело и да не дойдат. Има хора на хемодиализа, които линейките отказват да транспортират, допълни Божанов.

„В момента ни обещават, че до 2023 г. ще има готов проект за пътя от разклона за село Балик до околовръстното на Добрич, и ако бъде одобрен, през 2024 г. пътят ще бъде асфалтиран. До 2024 г. селата ще останат без хора", коментира кметският наместник. 

Протеста подкрепи и кметът на Община Добричка Соня Георгиева. Тя заяви, че до Областното пътно управление, областна администрация и Министерството на регионалното развитие и благоустройството многократно са изпращани сигнали за проблема, но всичко приключвало с обещания.

Преди няколко месеца пред областната администрация е депозирана подписка от над 500 жители на потърпевшите села Козлодуйци, Лясково, Житница, Камен, Черна, Тянево, Крагулево и Пчелник, отбеляза тя.

Разговаряли сме с народни представители, със служебното правителство – миналата година, разговаряли сме и със сегашното – никакъв ангажимент от страна на държавата. Както неглижират жителите, така неглижират и общинската администрация, и призивите, които ние отправяме за спешен ремонт на пътния участък, заяви Стоянова. 

Днешният протест е третият от 2016 досега.
БТА